Foodtrend: ZUUR!

De zure smaak is terug te vinden in traditionele Hollandse maaltijden, iedereen kent zuurkool en weet dat een erg gezonde maaltijd is. Het zit vol met goed stoffen. Ohja, en wat denk je van zuurvlees?

Mensen hebben in principe een vijftal zintuigelijke fundamentele smaken, zoet, zuur, bitter, zout en umami.

Stond in 2015 Umami (Japans voor heerlijkheid en hartigheid) als trending op de kaart, was het in 2016 bitterheid die de trend zette door veel recepten met bijvoorbeeld gember. Nu is het de beurt aan de zure smaak.

Het recent uitgebrachte boek van Bas Robben ‘zuur’, winnaar van de gouden garde publieksprijs, in combinatie met de groeiende trend van ingemaakte en/of gefermenteerde groenten, maken dat 2017 het jaar van de zure smaak wordt.

In Engeland is bijvoorbeeld de vinegar chips al jaren niet aan te slepen en we zien nu ook dat de azijn chips ook zijn weg vindt in de Nederlandse supermarkten!

De zure smaak is ook terug te vinden in traditionele Hollandse maaltijden. Iedereen kent zuurkool en weet dat het een erg gezonde maaltijd is vol met goede stoffen. Of wat dacht je van zuurvlees?

Maar ook de Aziatische keuken weet wel raad met zuur, zoals het opkomende product Kimchi, gefermenteerde kool volgens Koreaans recept. Door het fermenteren worden de kool en de eventuele extra groente friszuur van smaak. Vaak worden er ook aardig wat pepertjes verwerkt voor een pittige twist.

Kimchi wordt in Korea ook veel gebruikt om een gerecht lekker op smaak te brengen. Mix bijvoorbeeld wat Kimchi met Bonfait aardappelpuree CL en maak een overheerlijke Kimchi stamppot.

Gebruik de bestaande zuurkool recepturen en wissel eens af met pittige, zure Kimchi in plaats van zuurkool om zo in te spelen op de trend!